dinsdag 23 maart 2010

'Bel 112 als je stopteken niet vertrouwt'


23-03-2010

Chauffeurs die bang zijn door nepagenten aan de kant gezet te worden om vervolgens te worden beroofd, moeten 112 bellen. Dit advies geeft de Raad van Korpschefs, nadat ze eerder aangaven met transportorganisaties om de tafel te willen.

Twee keer zijn chauffeurs aan de kant gezet en beroofd door criminelen die zich voordeden als politie en professionele volgborden gebruikten. Het lijkt er op dat een bende actief is in Nederland.

Geraffineerd
De criminelen zijn goed georganiseerd. Ze weten dat een truck een waardevolle lading vervoert, ze gaan snel en geraffineerd te werk en bij de eerste overval werd zelfs enkele dagen eerder een loods gekraakt om de gestolen goederen over te kunnen slaan. 

Chauffeurs zullen echter vaak geloven dat ze met echte politie te maken hebben. Daarom geeft de Raad van Korpschefs het advies 112 te bellen, de locatie door te geven en de lijn open te houden zodat de meldkamer mee kan luisteren. "Mocht het niet in de haak zijn, is snel actie mogelijk", aldus Ron Looije van de Raad van Korpschefs.

Vulnerable Load Card
Transport en Logistiek Nederland (TLN) vindt het bellen naar 112 wel een goed plan, maar geen structurele oplossing omdat er geen garantie is dat de echte politie op tijd aanwezig is. TLN ziet meer in de invoering van de 'Vulnerable Load Card' (VLC).

Als een chauffeur wordt gemaand een politiewagen te volgen, maar niet zeker is of het echte politie betreft, kan hij de VLC voor het raam houden. De kaart laat zien dat hij een gevoelige lading op de auto heeft en dat hij alleen wil stoppen op een drukke parkeerplaats, bij een druk tankstation of bij een politiebureau. 

Bron: Utrechts Nieuwsblad/AD  http://www.truckstar.nl/

Geen opmerkingen: