zaterdag 6 september 2008

Onderzoek stelt Spee in ongelijk Inspectie: Trucker let wel op

Onderzoek stelt Spee in ongelijk Inspectie: Trucker let wel op

bron Jouke Schaafsma Telegraaf


Slecht verkeersgedrag van automobilisten is de hoofdoorzaak van ongevallen met vrachtwagens en niet onoplettende truckers, zoals verkeersofficier Koos Spee stelt.

De inspectie noemt het onderzoek naar ongevallen met vrachtwagens van Spees Bureau verkeershandhaving openbaar ministerie (BVOM) hooguit 'een nuttige indicatie' Maar IVW blijft bij het standpunt dat automobilisten hoofdveroorzaker zijn van truckongevallen, door 1: onvoldoende afstand houden, 2: fout in- en uitvoegen, 3: verkeerd inhalen en 4: snijden. Op 5 en 6 volgen de gedragingen van truckers zelf. Spee stelt juist nadrukkelijk dat in zijn onderzoek daar geen enkel bewijs voor is gevonden. Het NEA heeft op verzoek van TVM-verzekeringen het rapport van Spee geanalyseerd en constateert dat de hoofdconclusie "fout is". Adjunct-directeur Ad Rosenbrand: "Statistisch is het gewoon niet goed gedaan. Ze zijn in de valkuil gelopen om ongevallen tussen alleen vrachtwagens of eenzijdige ongevallen met vrachtwagens mee te rekenen", legt hij uit.

"Het percentage ongevallen veroorzaakt door een vrachtwagenchauffeur wordt natuurlijk veel hoger zo. De eenzijdige ongevallen met automobilisten worden namelijk weer niet meegerekend. Dan blijkt ineens niet 52 procent door de vrachtwagenchauffeur te zijn veroorzaakt zoals BVOM eerder concludeerde, maar 39 procent."

In een reactie op de kritiek laat Spee weten even niets meer over het onderwerp in de media te willen zeggen