maandag 9 maart 2009

Buitenlandse verkeersovertreders hard aangepakt in Engeland

LONDEN - Buitenlandse chauffeurs die Britse verkeersregels overtreden krijgen vanaf 1 april hoge boetes die ze bovendien direct moeten betalen. Als ze het geld niet op zak hebben of niet per creditcard kunnen betalen, krijgt hun auto een klem totdat ze wel betalen. Plus een extra boete van 80 pond voor het losmaken van de auto. De boetes kunnen oplopen tot 900 pond (zo'n 1100 euro. Britten én buitenlanders betalen overigens dezelfde tarieven.

De Engelsen willen zo het aantal ongelukken en overtredingen door buitenlandse automobilisten terugdringen. Buitenlandse auto's zouden een 30 procent grotere kans op een ongeluk hebben dan Britse auto's. Het links rijden zal daar niet vreemd aan zijn

Bovendien zouden veel buitenlandse vrachtwagenchauffeurs zich niet aan de maximum rijtijden houden of met ondeugdelijke wagens rijden. Maar tot op heden kon de politie daar niet tegen optreden.

Jaarlijks bezoeken zo'n drie miljoen buitenlandse auto's het land, waarvan 36 procent uit Polen komt, en 10 procent uit Frankrijk.

Nederlandse chauffeurs blijken vaak te lang achter het stuur te zitten, zo blijkt uit gegevens van de Vehicle and Operator Services Agency (VODA) - die toezicht houdt op naleving van de regels. Ruim 23 procent overtreedt de rijtijdenregels, tegen slechts 15 procent van de Poolse en 17 procent van de Britse truckers.

Vanaf 1 april krijg je een boete die je direct moet voldoen. Die varieert van zo'n 375 euro voor bumper kleven tot 1100 euro bij meerdere overtredingen.

Officieel gaat het niet om een boete, maar om een 'deposit', een vooruitbetaling. Want je kunt beroep aantekenen tegen de boetes, maar in de praktijk zullen weinig buitenlandse chauffeurs die moeite nemen.

Het was de Britten een doorn in het oog dat zijzelf in landen als Frankrijk ook ter plekke boetes moeten voldoen, terwijl buitenlandse chauffeurs nagenoeg straffeloos overtredingen konden begaan.

Een woordvoerder van de VODA toont zich bijzonder ingenomen met de nieuwe wet. Ze hoopt dat het aantal ongelukken nu sterk zal afnemen. In 2007 veroorzaakten verkeersongelukken met buitenlandse auto's zo'n 400 doden en zwaargewonden en zo'n 3.000 lichtgewonden.