dinsdag 7 april 2009

Goederenvervoer in vrije val

Vervoerders hebben in het laatste kwartaal van 2008 minder dan een procent groei geboekt. Over heel vorig jaar groeiden transportbedrijven met 4,3 procent, in 2007 was de omzetgroei nog bijna acht procent. Dat blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De forse daling komt door de afnemende vraag naar vervoerscapaciteit, door een afname van de handel en minder orders in de bouw en de industrie. Dit heeft vorig jaar geleid tot 125 faillissementen, een stijging van 36 procent.

Middelgrote bedrijven, met tussen de tien en honderd werknemers, waren vorig jaar goed voor 45 procent van de omzet in het goederenwegvervoer. Een kwart van de negenduizend transportbedrijven behoort tot het middenbedrijf. De kleine bedrijven, driekwart van alle bedrijven, haalden ongeveer vijftien procent van de omzet. Het grootbedrijf, twee procent van alle bedrijven, incasseerde bijna veertig procent van de omzet in de branche.

Dode man aangetroffen in Kanaaltunnel

In de Kanaaltunnel, die Frankrijk en Groot-Brittanniƫ met elkaar verbindt, is zondag een lichaam gevonden. Dat heeft beheerder Eurotunnel maandag bekendgemaakt.

Woordvoerder Yves Szrama zei dat het lichaam op acht kilometer van de Franse kust naast het spoor werd gevonden waar personen- en vrachttreinen tussen de twee landen gebruik van maken. Hij zei dat onderhoudsmedewerkers het lichaam zondagochtend hadden aangetroffen en wilde geen verdere mededelingen doen.

Volgens het Collectief voor Bannelingen van het Tiende Arrondissement ging het om een migrant die op illegale wijze Groot-Brittanniƫ binnen wilde komen. Veel immigranten, met name uit Afghanistan en Afrika, proberen via de Franse havenstad Calais Groot-Brittanniƫ binnen te komen, waar de regels voor asielzoekers minder streng zijn dan in Frankrijk.