dinsdag 3 januari 2012

Politie controleert streng op overnachten in Rotterdam


«
»

» Politie controleert streng op overnachten in Rotterdam

Nieuwsartikel geplaatst op 02.01.2012, 17:58 door de redactie

ROTTERDAM - Vanaf 1 januari 2012 gaat er streng gecontroleerd worden op chauffeurs die in de cabine overnachten binnen de gemeentegrens van Rotterdam. Overtreders wacht een boete van 100 euro. Veel chauffeurs vragen zich af waar ze dan moeten slapen als hun rijdtijd verstreken is. Een telefoontje naar de gemeente Rotterdam levert in eerste instantie niet zo veel op. De woordvoerder zegt hierover niets te weten.
Een telefoontje naar de politie Rotterdam geeft hetzelfde resultaat. Even later belt deze woordvoerster terug met de mededeling dat dit alleen betrekking heeft op het havengebied, dat er nieuwe, bewaakte truckparkeerplaatsen worden gebouwd en dat het toezicht in handen is van Stadstoezicht. Stadstoezicht valt onder de gemeente en niet onder de politie.
Geen voorzieningen op tijdelijke parkeerplaats
De voorlichter van het Havenbedrijf weet wel hoe het precies zit. "We zijn druk bezig met drie nieuwe bewaakte full service parkeercentra voor chauffeurs die in de haven moeten overnachten. Er is een tijdelijke voorziening aan de van Meelstraat waar de truckers naar toe kunnen tot de nieuwe centra klaar zijn. We verwachten dat deze in juli van dit jaar gereed zijn voor gebruik. Op de tijdelijke locatie zijn geen voorzieningen aanwezig, maar die hebben truckers nu ook niet als zij ergens parkeren."
Voorlichter van Heezen begrijpt de commotie wel enigszins: "Er is in het havengebied heel lang niet gehandhaafd met als gevolg dat dingen uit de hand gelopen zijn. Iedereen kent inmiddels de voorbeelden van overlast wel. Er wordt overal geparkeerd en geslapen, terwijl dat volgens de Algemene Plaatselijke Verordening al nooit mocht. De nieuwe parkeerplaatsen zijn veilig en bieden alle voorzieningen, we denken dat veel truckers hier blij mee zullen zijn. Ja, het kost een bedrag, maar daar staat veel tegenover. Of de transporteur of chauffeur dat bedrag gaan betalen, is niet onze zorg. Een veilige plek voor chauffeur én lading lijkt me in ieder geval reden genoeg om gebruik te maken van de nieuwe parkeerplaatsen."
Als de tijdelijke parkeerplaats aan de van Meelstraat vol is, moeten truckers uitwijken naar parkeerplaatsen langs de snelweg of naar de truckparkeerplaats in Alblasserdam, zo’n twintig kilometer van Rotterdam.
Algemene Plaatselijke Verordening
Karien Fraai van de gemeente Rotterdam laat weten dat er inderdaad een APV (artikel 2.1.23) is binnen de gemeente die het slapen op of aan de weg verbiedt. "Controle op de APV wordt uitgevoerd door toezichthouders, niet door de politie. Ik neem aan dat parkeren op truckparkeerplaatsen (buiten het havengebied) geen problemen geeft omdat die niet onder de APV vallen wat slapen betreft."
APV Artikel 2.1.23 (Slaap)verblijf op de weg, in voertuigen en in kampeermiddelen
Het is verboden op de weg, al dan niet in een motorvoertuig, te slapen, dan wel op of aan de weg een voertuig, woonwagen, tent, caravan of een soortgelijk of ander onderkomen te plaatsen met het kennelijke doel dit als slaapplaats te gebruiken of daarin te slapen dan wel gelegenheid daartoe te bieden.

Bewaakt, schoon en betaalbaar
De Truck Parkings zijn 365 dagen per jaar en 24 uur per dag toegankelijk. Verblijf is overdag gratis, ’s nachts betaalt men een vergoeding van € 1,- per uur, met een maximum van € 10,-. Naast goede basisvoorzieningen, zoals douches, WC’s, hekken, verlichting, cameratoezicht en een wachtruimte, krijgen de Parkings Wifi, stroom voor koelmotoren en regelmatige schoonmaak. De nieuwe bewaakte parkeerplaatsen in de haven bieden voor chauffeurs een goede mogelijkheid om tijdens de spits te pauzeren en te rusten.
Auteur: Corry Daalhof

  Bron :©Transport Online