zaterdag 5 februari 2011

Unieke video ongecontacteerde stam

 

Voor het eerst zijn er luchtbeelden gemaakt van een geheel van de buitenwereld geïsoleerd levende gemeenschap. De video laat tot in de kleinste details ongecontacteerde Indianen zien in Brazilië, langs de grens met Peru.

De beelden zijn gemaakt door de BBC in samenwerking met de Braziliaanse overheid.

Het voortbestaan van de stam wordt ernstig bedreigd door illegale houtkap in Peru.

"De zeer gevaarlijke toekomst van ongecontacteerde inheemse stammen zouden een wereldwijde zorg moeten zijn", stelt Stephen Corry, directeur van Survival International. "Met de medewerking van Gillian Anderson (bekend van haar rol als FBI-agente Scully in The X-Files, red.) trekken we meer aandacht naar het probleem. Van belang is dat de wereld eindelijk een echte halt toeroept aan de eeuwen van vernietiging." FILMPJE!


je kunt na het zien van filmpje een petitie tekenen voor behoud van deze stammen

Afbeelding kaart

maandag 31 januari 2011

» NVB: Minister Kamp moet CAO afkeuren

HOOGVLIET / DEN HAAG - Patrick Meeuwisse van vervoersbond NVB in Hoogvliet heeft minister Henk Kamp (Sociale zaken en Werkgelegenheid) in Den Haag vrijdag per brief gevraagd om de nieuwe cao van het beroepsgoederenvervoer niet algemeen verbindend te verklaren.
"Het is een slecht resultaat en tot stand gekomen via een illegale stemming van de leden van FNV Bondgenoten. CNV Vakmensen heeft het overigens wel netjes gedaan met een brief aan de leden", verduidelijkt Meeuwisse op de dag dat de brief op de post is gegaan aan Transport Online.
Over de vermeende werkwijze van FNV Bondgenoten meldt hij: "Het onderhandelingsresultaat is in dertien zaaltjes verspreid over Nederland, in totaal aan 363 stemgerechtigden voorgelegd, waarvan er 255 een geldige voorstem hebben uitgebracht."
"Door te vergeten om alle leden een schriftelijke stemming per post voor te leggen, zoals gebruikelijk en in diverse reglementen voorgeschreven, heeft een klein aantal (255) van die 15.000 leden hun wil opgelegd aan de gehele sector."
"Bezwaren tegen deze gang van zaken tijdens verschillende van die ledenvergaderingen, werden subiet de kop ingedrukt."
"Ik verwacht van mijn brief in ieder geval dat de minister een onderzoek start. Want dat is hij verplicht", vertelt hij verder.
SOOB
En zegt kort daarna: "Ik weet dat chauffeurs zelf ook brieven naar de minister hebben gestuurd. Hen zit ook de SOOB-premie dwars. Ze moeten betalen en willen dus ook iets te zeggen hebben."
"Via de SOOB cao is de werkgevers en werknemers afdracht aan SOOB geregeld. In 2010 is deze afdracht weer vastgesteld op 0,86 % van de bruto loonsom van alle onder de CAO vallende werkgevers."
"Waar in andere (bedrijfstak) cao’s door FNV Bondgenoten 0,3 % van de bruto loonsom wordt gevraagd, enkel te betalen door werkgevers, betalen hier de werknemers ook aan mee."
"In de praktijk betekent dit dat de vrachtwagenchauffeur, lid of geen lid van een werknemersvereniging, toch ongeveer tien euro per maand betaalt, zijnde het door de SOOB vastgestelde percentage van 0,245%."
"Vandaar dat ook de rest van de chauffeurs, ongeveer 110.000, het recht menen te hebben om mee te praten en te beslissen over hun cao. Dat zij dit niet hebben kunnen doen, zal duidelijk zijn."
"En dat het resultaat ver onder de maat is volgens hen, zal eveneens duidelijk zijn."
"Zij hebben geen mogelijkheid om de werknemersverenigingen aan te pakken, ondanks dat deze verenigingen hen mee laten betalen voor het behaalde resultaat."

Bron: Transport Online / Marcel van der Voort