dinsdag 5 oktober 2010

Trucker mag stopteken politie negeren

Trucker mag stopteken politie negeren

Tags: Trucks criminaliteit vrachtwagen vrachtwagenchauffeurs chauffeurs transportbranche

Door: Pieter Wieman

Gepubliceerd op 05 oktober 2010 08:38

Vanaf 1 november mogen vrachtwagenchauffeurs een stopteken van de politie negeren, als ze denken met nepagenten te maken te hebben. De chauffeurs kunnen dan 112 bellen om te horen of het echte agenten of wellicht nepagenten betreft. Als het om echte agenten gaat, moet de vrachtwagen alsnog naar de kant.

Een woordvoerder van Transport en Logistiek Nederland heeft dinsdag een afspraak tussen de politie en de transportsector bevestigd naar aanleiding van berichtgeving in het AD. Het gaat om een proef.

Het doel is om de vrachtwagencriminaliteit tegen te gaan. Regelmatig doen overvallers zich voor als nepagenten. Die laten vrachtwagens stoppen voor ‘controle' en slaan vervolgens toe. Per jaar kost de transportcriminaliteit ongeveer 350 miljoen euro.

Transport en Logistiek Nederland is blij met de maatregel. Een andere mogelijkheid, die nog in studie is, is een noodknop in de cabine. De vrachtwagenchauffeur drukt die in, als hij onraad ruikt. De melding komt binnen bij een particuliere centrale die dan de politie kan inschakelen.

Bron: AD / TTM