maandag 27 april 2009

Zeeland wil alcoholslot voor vrachtwagenchauffeurs

MIDDELBURG – "Ik juich het alcoholslot toe voor recidieven die dronken in een auto hebben gereden. Maar vind dat er later gekeken moet worden of vrachtwagenchauffeurs, buschauffeurs en taxichauffeurs ook ter voorkoming van drankmisbruik standaard een alcoholslot in hun wagen kunnen krijgen", zegt adjunct secretaris Martin Huysse van Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ).

Huysse doet zijn uitspraken naar aanleiding van de cijfers van verkeersslachtoffers het afgelopen jaar. In Zeeland is het aantal doden omhoog gegaan van twintig naar achtentwintig. Volgens hem werkt de preventieve maatregel in Zweden goed. Het zou een kans zijn om te voorkomen dat beroepschauffeurs met een slok op achter het stuur kruipen en vervolgens levens van anderen en zichzelf in groot gevaar brengen.

"Zo’n alcoholslot voor deze groep zou aardig zijn, want rijden onder invloed van alcohol blijft problemen veroorzaken", benadrukt hij. Een alcoholslot is een extra slot dat in de wagen gebouwd kan worden om te voorkomen dat er gereden wordt met teveel alcoholische drank op.

Het doel van het alcoholslot is om het aantal aan alcohol gerelateerde doden in het verkeer terug te brengen. Belangrijk is dat de alcoholgebruiker niet alleen het slot in de wagen krijgt, maar tevens intensief begeleid wordt. Het slot is onvoldoende om een blijvende gedragsverandering te krijgen. Experimenten met het alcoholslot zijn eerder uitgevoerd in de Verenigde Staten, Australië en Canada. Ook in Europa is onderzoek geweest. Het eerst Nederlandse alcoholslot is in 2001 bij een bedrijfswagen geïnstalleerd.

©Transport Online / Marcel van der Voort.