zaterdag 9 augustus 2008

truckers boos op SPEE

ZOETERMEER - Volgens De Telegraaf zijn truckers en beroepsorganisaties woedend over de conclusies van het grootste onderzoek dat ooit gedaan is naar ongelukken met vrachtwagens, de analyse door het openbaar ministerie van 613 ongevallen waarover De Telegraaf gisteren berichtte.

Chauffeurs en hun vertegenwoordigers noemen landelijk verkeersofficier Koos Spee 'demagogisch', omdat hij stelt dat het gedrag van truckers in negen van de tien door hen veroorzaakte ongelukken laakbaar is.

Spee liet alle ongelukken met vrachtwagens van de afgelopen twee jaar onderzoeken. Belangrijke oorzaken zijn te hard rijden, te weinig afstand houden of onzorgvuldig van rijstrook wisselen. Vorig jaar vielen daardoor 115 doden en 524 gewonden.

Het OM noemt het uiterst zorgelijk dat chauffeurs vaak geen enkele verklaring hebben nadat zij achter in een file zijn geklapt, ongeveer de helft van alle ongevallen op de autosnelwegen. "Wat doet zo'n chauffeur allemaal in zijn cabine", vraagt Spee zich af.

Tientallen verontwaardigde truckers meldden zich gisteren bij de Telegraaf. Zij stellen dat files en agressie van andere weggebruikers hun werk met de dag zwaarder maken. Chauffeur Hans Bolten uit Enschede: "Spee moet zelf maar eens een dag in de truck, dan ziet hij door wat voor hel wij gaan."

Transport en Logistiek Nederland(TLN) spreekt van een 'zeer eenzijdig onderzoek' van het OM. De woordvoerder: "Trucks zijn maar bij tien procent van de verkeersdoden in Nederland betrokken."

Jaap Stalenburg van TVM, grootste verzekeraar van vrachtwagens: "De laatste tijd is er sprake van een sterke toename van stress onder chauffeurs, met name bij wegwerkzaamheden. Daar vinden ook de grote klappers plaats, zoals op de A2 bij Eindhoven."

Spee wil nu in truckcabines kijken om een beeld te krijgen van het chauffeursgedrag.

bron Transport Online

donderdag 7 augustus 2008

CDA wil iets aan de regels doen

DEN HAAG - CDA-minister Camiel Eurlings (Verkeer) moet volgens zijn eigen partij meer opkomen voor vrachtwagenchauffeurs binnen de Europese Unie.

Volgens Tweede Kamerlid Ger Koopmans van het CDA dreigen truckers door allerlei regels en beperkingen een soort boekhouders op de weg te worden.

Dat heeft Koopmans woensdag gezegd na een bericht in De Telegraaf. Het Kamerlid is met een vrachtwagenchauffeur meegereden naar Italië en heeft een top tien aan ergernissen opgesteld.

Volgens hem zitten truckers continu te rekenen of ze de volgende parkeerplaats of eindbestemming wel halen zonder de rijtijdenwet of arboregels te overtreden, incalculerend de kans op files.

De woorden van Koopmans zijn de verladers- en vervoerdersorganisaties EVO en TLN uit het hart gegrepen. "De noodkreet van het CDA komt geen dag te vroeg", zeggen zij.

Absurd

Koopmans noemt het absurd dat binnen de EU verschillend boetebeleid wordt toegepast. "In Nederland valt aan een politieagent nog wel uit te leggen dat je 5 minuten te lang achter elkaar hebt gereden, omdat je niet direct een parkeerplaats kon vinden.

Maar in Italië of Frankrijk geven ze je gerust tot 28 dagen later nog een boete voor die overtreding in Nederland."

Tolsystemen

Terwijl het tekort aan parkeerplaatsen voor truckers een groot probleem is in Europa volgens de CDA'er. Ook de verschillende tolsystemen zijn hem een doorn in het oog. Bij de chauffeur met wie hij meereed telde hij zes tolkastjes. "Met de EU-uitbreiding heeft hij er straks 27 als het zo doorgaat."

De trend van meer regels moet volgens Koopmans worden gestopt om de economische groei niet te schaden. Daarbij wijst hij ook op het toenemend aantal milieuzones en de nieuwe arbeidstijdenrichtlijn, die straks bepaalt dat truckers nog maar een 48-urige werkweek in plaats van 55 uur mogen hebben.

Regels

Eurlings is momenteel op vakantie, maar zijn woordvoerster weet wel te vertellen dat problemen met verschillende soorten beleid in Europa bekend zijn. Er wordt volgens haar al gewerkt aan richtsnoeren in Europa om ervoor te zorgen dat regels hetzelfde worden geïnterpreteerd.

Ook wijst de zegsvrouw erop dat de minister in juli bij Eurocommissaris Tajani problemen heeft aangekaart die truckers in het buitenland ondervonden, nadat ze in hun vrije tijd verstandelijk gehandicapte kinderen hadden rondgereden. Volgens hun tachograaf hadden de chauffeurs door deze ritten te veel gereden.

(c) ANP

zondag 3 augustus 2008

nieuw op dit blog

hallo collega's

ik wil op deze blog aandacht besteden aan het vak chauffeur met alle voor en nadelen die er zijn, na 40 jaar trucking en vele km's heb ik nu tijd om artikelen te lezen en op dit blog te plaatsen,

Transportnieuws - Onderzoek: uurloon vrachtwagenchauffeur blijft fors achter

Transportnieuws - Onderzoek: uurloon vrachtwagenchauffeur blijft fors achter