maandag 23 februari 2009

ND Logistics betaalt voor overname chauffeurs

ND Logistics betaalt voor overname chauffeurs
FNV Bondgenoten heeft een unieke overeenkomst gesloten voor de 63 werknemers van vervoerder ND Logistics/Christian Salvesen. Volgens FNV-bestuurder Meindert Gorter was dat niet gelukt zonder de sterke or- en kaderleden. Uniek aan de gemaakte afspraken is het feit dat de oude werkgever, ND Logistics, de nieuwe werkgever betaalt om zijn werknemers over te nemen.

In oktober van vorig jaar kondigde ND Logistics 63 gedwongen ontslagen aan. Reden was het verbreken van het contract met opdrachtgever Distrifresh omdat het verliesgevend was voor de vervoerder. Gorter: “De werknemers van ND Logistics die het vervoer voor Distrifresh verzorgden, werden zo de dupe van het wurgcontract van Distrifresh.” Een bedrijfseconoom, ingeschakeld op verzoek van de bond, oordeelde dat het contract inderdaad verliesgevend was. Het contract werd beëindigd, met een collectief ontslag tot gevolg.

Nu, twee maanden later, ligt er een overeenkomst. Het resultaat: geen gedwongen ontslagen, alle interne herplaatsingen vinden plaats met een volledige vergoeding voor woon-werkverkeer en alle externe herplaatsingen zijn met behoud van volledige arbeidsrechten.

En in dat laatste aspect zit hem het bijzondere. ND Logistics heeft namelijk afspraken gemaakt met de nieuwe werkgevers voor het behoud van alle opgebouwde rechten van de werknemers. “Een sociaal plan was ons als bond nooit gelukt”, legt Gorter uit. “Daarom hadden wij het liefst dat ND Logistics afspraken maakte met de nieuwe werkgevers. Voor ND was het voordeliger de nieuwe werkgevers te betalen dan de kantonrechterformule te hanteren. En nu verliezen de werknemers helemaal niets.”

Van een succes mag je volgens de bestuurder dus wel spreken. Maar het was volgens hem nooit gelukt zonder het kader. “Ten eerste hadden we een sterke or, die de goede deskundigen wist in te schakelen, en bovendien niet zomaar boog. En daarnaast hebben de kaderleden op de werkvloer het proces gedragen. Door hun collega’s goed te informeren over wat er gaande was, wisten zij een enorm draagvlak te creëren.”

De actieve betrokkenheid was volgens Gorter uitzonderlijk. “Bij bijeenkomsten waren er, naast stevige vertegenwoordigers ook ontzettend veel mensen die het woord namen. De solidariteit was enorm.” Gorter is blij met de goede samenwerking. “Er waren drie onderdelen: de vakbond, or en de kaderleden. Was een daarvan ergens in het proces weggevallen, dan hadden we dit resultaat nooit kunnen behalen.”

Geen opmerkingen: