dinsdag 17 februari 2009

Inhaal verbod België verdwijnt

BRUSSEL - Het algemeen inhaalverbod voor trucks in België wordt afgeschaft. Staatssecretaris voor Mobiliteit, Etienne Schouppe (CD&V), wil daarvoor zo snel mogelijk de wet aanpassen. Dat schrijven diverse Belgische kranten dinsdag.

Het verbod om in te halen op snelwegen met twee keer twee rijstroken ging op 1 januari 2008 in en geldt voor alle vrachtwagens zwaarder dan 3,5 ton, tenzij anders aangegeven.

'Een typisch Belgische regel', luidt het bij de federatie voor transporteurs Febetra. 'Je mag niet inhalen tenzij verkeersborden dat expliciet toelaten. In alle lidstaten van de Europese Unie is het omgekeerd. Dat zorgt voor verwarring. Vooral bij buitenlandse chauffeurs.'

Staatssecretaris Schouppe liet in het najaar van 2008 een onderzoek voeren naar het nut van het algemeen inhaalverbod. 'De federale commissie voor verkeersveiligheid zat aan tafel met vertegenwoordigers van de transportsector, autocarbedrijven, VAB en Touring, de gewestregeringen en de lokale en federale politie', zegt woordvoerder Jan Pauwels.

De eindconclusie van de werkgroep is duidelijk: het algemeen inhaalverbod kan beter worden opgeheven en worden vervangen door plaatselijke maatregelen die kunnen worden aangekondigd via dynamische borden, aldus de kranten.

Geen opmerkingen: