woensdag 18 februari 2009

Belgisch inhaalverbod trucks wellicht toch niet geschrapt

"Belgisch inhaalverbod trucks wellicht toch niet geschrapt

woensdag 18 februari 2009
Het inhaalverbod voor vrachtwagens in België gaat mogelijk verdwijnen. Staatssecretaris van Mobiliteit Etienne Schouppe wil daartoe de wet aanpassen, liet hij dinsdag weten. Maar of hij zijn zin krijgt, is nog niet zeker. Verkeersminister Kathleen van Brempt van de Vlaamse regioregering wil het verbod handhaven, zei ze in een reactie.
Het verbod om op wegen van tweemaal twee rijstroken in te halen is ingevoerd op 1 januari 2008. Het geldt voor vrachtwagens zwaarder dan 3,5 ton, tenzij anders aangegeven. Op de maatregel was veel kritiek van de sector. Volgens de federatie voor transporteurs Febetra betreft het ,,een typisch Belgische regel: je mag niet inhalen, tenzij verkeersborden dat expliciet toelaten. In alle lidstaten van de EU is het omgekeerd. Dat zorgt voor verwarring, vooral bij buitenlandse chauffeurs.''
Een door Schouppe ingestelde werkgroep die het nut van het inhaalverbod moest onderzoeken, kwam tot dezelfde conclusie.
Maar Van Brempt vindt het voorbarig om een maatregel die nog maar een jaar van kracht is, weer af te schaffen. Volgens haar wordt hij niet nageleefd en treedt de politie daar niet tegen op.
© ANP"

Geen opmerkingen: