dinsdag 30 maart 2010

Europa zet LZV de voet dwars

 

Door: Arjan Velthoven

Gepubliceerd op 30 maart 2010 08:19

De grootschalige invoering van de LZV in Europa lijkt kansloos na een lobby van de Europese spoorbedrijven. Daardoor wordt grensoverschrijdend verbruik van LZV's door de Europese Commissie verboden, en dreigt een algeheel verbod. Ook Dat meldt de Telegraaf.

LZVBranche-organisatie EVO waarschuwt ervoor dat door de strenge handhaving de transportkosten stijgen met miljoenen euro's en de CO2-uitstoot met tonnen. In een brief die binnenkort op de mat van de EU-lidstaten valt, verbiedt de Europese Commissie het gebruik van 44 tons vrachtwagens. Alleen al tussen Nederland en België gaat het wekelijks om honderden ritten, stelt De Telegraaf. Europees gezien is 40 ton de norm voor trucks die over de grens trekken. Brussel eist een strenge handhaving van de norm.

Eveneens zal er een verbod komen op de hogere laadruimtes (25 centimeter extra) van vrachtwagentrailers naar Groot-Brittannië. Daarnaast wordt grootschalige invoering van LZV's om zeep geholpen, wat juist tot dertig procent minder vrachtwagens moest leiden. Op aandringen van het verbond van Europese spoorwegen, waarbij ook de NS lid is, zijn er door de Groenen in het Europees Parlement kritische vragen gesteld over het grotere wegtransport. Dat heeft nu geleid tot een waarschuwing van de Europese Commissie aan de lidstaten. "Er is een officiële waarschuwing aangekondigd met een verbod. Maar er zijn juist flexibeler normen nodig", zegt EVO-expert Joost van Doesburg. De Europese spoorwegen is het vooral om het tegenhouden van LZV of ecocombi te doen. "Het vervoer per megatruck is goedkoper en efficiënter. Maar het haalt goederen weg van het spoor en dat is weer slecht voor het milieu", aldus het Europese spoorwegenverbond.
De Telegraaf citeert Gert Snel uit Woerden. Hij transporteert spawater met 44 tons vrachtauto's. Hij schat dat de maatregel vanuit zijn bedrijf 14 procent meer vrachtwagens betekent tussen België en Nederland. "Tientallen extra ritten per week", berekent Snel.

Bron: Telegraaf

www.ttm.nl

Geen opmerkingen: