woensdag 31 maart 2010

Ambtenaren willen tolheffing voor truck

 

Door: Pieter Wieman

Gepubliceerd op 31 maart 2010 09:03

Een van de ambtelijke werkgroepen die voorstellen moeten maken voor de miljardenbezuinigingen heeft voorgesteld tol te heffen op vrachtauto’s. Het lijkt erop dat ze simpelweg het Duitse Maut systeem over ons land willen uitrollen.

MautDe invoering van een aparte kilometerheffing voor vrachtwagens zou de schatkist netto 600 miljoen euro opleveren. Daarnaast wordt ook een  spitsheffing rond grote steden overwogen waardoor automobilisten nog eens enkele honderden miljoenen uit de zak worden geklopt. Tegelijkertijd gaat het mes in op stapel staande wegenprojecten. Voor de nieuwe trucktol neemt de ambtelijke werkgroep Mobiliteit en Water een voorbeeld aan Duitsland. Technisch is het uitbreiden van het Maut systeem makkelijk, snel te doen en vergt het weinig investeringen. De meeste Nederlandse trucks zijn al met een tolkastje uitgerust. Een deal met TollCollect is snel geregeld. De werkgroep erkent overigens dat een truckheffing nauwelijks leidt tot minder verkeer. TLN voorzitter Alexander Sakkers zegt in  een reactie: "Een tolsysteem voor alleen vrachtwagens is absoluut onacceptabel. Tijdens de besprekingen over de kilometerheffing was het ook altijd een harde eis dat we zoiets alleen invoeren als het voor alle weggebruikers is."

Ook RAI Vereniging is fel tegen. "Dit is nu exact het gedrag waar we al eerder voor waarschuwden", aldus Peter Janssen, directeur RAI Vereniging. "Een dergelijke tol invoeren levert alleen maar extra geld op zonder dat het iets doet aan verbetering van de bereikbaarheid en verbetering van het milieu. Het is een voorbeeld van méér betalen voor mobiliteit waar wij een voorstander zijn voor ánders betalen voor mobiliteit. Een systeem dat beprijzen mogelijk maakt moet gelden voor alle categorieën weggebruikers, niet alleen voor trucks. Tol heffen beïnvloedt geen gedrag, het brengt alleen maar geld in het laatje van de overheid terwijl het oorspronkelijke idee veel meer doordacht en afgewogen was."

Bron: De Telegraaf      www.ttm.nl

Geen opmerkingen: