woensdag 6 mei 2009

Werkweek zelfstandige transporteur naar 48 uur

dinsdag 05 mei 2009
Straatsburg (ANP) - Zelfstandige transporteurs zonder personeel worden verplicht om werkweken te maken van maximaal 48 uur. Het Europees Parlement heeft dat dinsdag besloten. Het verwierp in meerderheid een voorstel van de Europese Commissie dat gericht was op 'schijnzelfstandigen', chauffeurs die zich voordoen als zelfstandigen, maar in feite maar één opdrachtgever hebben.

Het dagelijks bestuur van de EU wilde alleen de arbeidstijden van deze groep verkapte werknemers aan banden leggen, maar het Europarlement wil ook de werkweek van echte zelfstandigen beperken.

CDA en VVD behoorden tot de minderheid die tegenstemden. Volgens CDA-Europarlementariër Corien Wortmann wordt nu de concurrentiepositie van duizenden zelfstandige ondernemers in Nederland zwaar onder druk gezet. Ze beschuldigt de socialistische fractie in het Europarlement, waaronder de PvdA, ervan ,,zich in verkiezingstijd te hebben laten opstoken door de vakbonden''. Ook VVD-Europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert vindt dat ,,het vrije ondernemerschap ernstig wordt geschaad''.

Volgens Wortmann en Hennis-Plasschaert wordt de maatregel ten onrechte gepresenteerd als een bijdrage aan de verkeersveiligheid. ,,Maar daarvoor bestaan al de regels voor rij- en rusttijden'', aldus de VVD-Europarlementariër.

Wortmann en Hennis-Plasschaert vinden het onverteerbaar dat zelfstandige transporteurs voortaan binnen een 48-urige werkweek ook hun administratie moeten bijhouden en dus minder tijd hebben om ritten te verzorgen. De zelfstandige rijders hebben daardoor een concurrentienadeel vergeleken bij bedrijven met meer chauffeurs, stellen ze.

Europees Commissaris Antonio Tajani (Transport) zei dinsdag na de stemming in het Europarlement dat hij zich op de ontstane situatie gaat beraden.

Het Europees Parlement had deze week ook zullen stemmen over een algemene arbeidstijdenrichtlijn, die voor alle werknemers een werkweek van maximaal 48 uur moest garanderen. Het parlement wilden dat er een einde zou komen aan de uitzonderingsposities die diverse EU-landen hierop voor zichzelf hebben bedongen. Het slaagde er echter niet in een akkoord te bereiken met de ministers van de lidstaten, waardoor er een patstelling is ontstaan.

© ANP

Geen opmerkingen: