zaterdag 9 augustus 2008

truckers boos op SPEE

ZOETERMEER - Volgens De Telegraaf zijn truckers en beroepsorganisaties woedend over de conclusies van het grootste onderzoek dat ooit gedaan is naar ongelukken met vrachtwagens, de analyse door het openbaar ministerie van 613 ongevallen waarover De Telegraaf gisteren berichtte.

Chauffeurs en hun vertegenwoordigers noemen landelijk verkeersofficier Koos Spee 'demagogisch', omdat hij stelt dat het gedrag van truckers in negen van de tien door hen veroorzaakte ongelukken laakbaar is.

Spee liet alle ongelukken met vrachtwagens van de afgelopen twee jaar onderzoeken. Belangrijke oorzaken zijn te hard rijden, te weinig afstand houden of onzorgvuldig van rijstrook wisselen. Vorig jaar vielen daardoor 115 doden en 524 gewonden.

Het OM noemt het uiterst zorgelijk dat chauffeurs vaak geen enkele verklaring hebben nadat zij achter in een file zijn geklapt, ongeveer de helft van alle ongevallen op de autosnelwegen. "Wat doet zo'n chauffeur allemaal in zijn cabine", vraagt Spee zich af.

Tientallen verontwaardigde truckers meldden zich gisteren bij de Telegraaf. Zij stellen dat files en agressie van andere weggebruikers hun werk met de dag zwaarder maken. Chauffeur Hans Bolten uit Enschede: "Spee moet zelf maar eens een dag in de truck, dan ziet hij door wat voor hel wij gaan."

Transport en Logistiek Nederland(TLN) spreekt van een 'zeer eenzijdig onderzoek' van het OM. De woordvoerder: "Trucks zijn maar bij tien procent van de verkeersdoden in Nederland betrokken."

Jaap Stalenburg van TVM, grootste verzekeraar van vrachtwagens: "De laatste tijd is er sprake van een sterke toename van stress onder chauffeurs, met name bij wegwerkzaamheden. Daar vinden ook de grote klappers plaats, zoals op de A2 bij Eindhoven."

Spee wil nu in truckcabines kijken om een beeld te krijgen van het chauffeursgedrag.

bron Transport Online

Geen opmerkingen: